Népi Hagyományőrző és Erdei Iskola

                                             

A Kisbajom a Belső-Somogyi tájegység tölgy- és égererdőkkel, legelőkkel övezett „zsáktelepülése”. Dél- keletről a Rinya patak ölelésében, határát több csermely is szabdalja.

A faluról az első írásos emlékek 1297-ből maradtak fenn. 1847. július 14-én a település leégett. Az újjáépítés után szabályos, nyílt, széles utcák és terek épültek. Népessége az 1910-es években sem érte el az 1000 főt.  1967-ig nem kötötte össze szilárd burkolatú út a külvilággal, ennek köszönhető, hogy a faluban nagyszámú népi építészeti érték maradt fenn, amelyeknek egy része országos, illetve helyi védelem alatt áll. Ezek a szép régi parasztházak, tágas utcák, zöldellő parkok adják meg a település sajátos hangulatát. Akik ismerik a környéket csak úgy nevezik, hogy a „Rinyamente ékszerdoboza”.

Az országos műemlékvédelem alatt álló Református Parókia teljes felújítása során alakítottuk ki a Népi Hagyományőrző és Erdei Iskolát. Ez az épület szolgál szálláshelyként a vendégek számára, de van még lehetőség sátrak, lakókocsik elhelyezésére is. A parókiát övező skanzenben a hajdan volt népi építészet emlékei közül zsuppfedeles talpas házak, csűr, kukoricagóré, kovácsműhely és helyi védettségű népi lakóház található.

Az európai hírű belső somogyi gímszarvas-állomány mellett őzek, szarvasok és vaddisznók is nagy számban élnek az erdőkön, mezőkön, melyekkel minden kirándulás során találkozhat a kiránduló.

A környező erdőkben védett növények, növénytársulások láthatóak; többek között medvehagyma, csillagvirág, hóvirág és Erdei csodabogyó  ami a jégkorszakból maradt itt. Szinte az év minden szakában különleges látványosság a kirándulóknak.

Az intézmény célja, hogy a még élő paraszti életmód, eszközök, szerszámok bemutatásával közelebb hozza és megerősítse a környezettudatos szemléletmódot az idelátogatók számára.

A paraszti életmód megtekintése céljából lovak és más háziállatok kerültek az erdei iskola udvarába. Ilyenek például a rackajuh, a mangalica, és a parlagi tyúk.  

A faluban még ma is többen foglalkoznak mezőgazdasággal, hagyományos állattartással. Lehetőség van tehénfejés, kecskefejés és tyúketetés  megtekintésére is.

Erdei iskolánkba azokat várjuk, akik hangulatos, falusi környezetben vágynak a kikapcsolódásra.

 

Az iskola 28 tanuló és az őket kísérő 2 pedagógus bentlakását teszi lehetővé. Az elsősorban 3-5 naposra tervezett turnusok során kézműves bemutatók: kovácsolás, szövés, kosárfonás gazdagítják a gyerekek ismereteit. A táborozások ideje alatt lehetőség van:

1.      a rongybaba készítés, vesszőfonás technikáinak megismerésére,

2.      lehetőség van hagyományos disznóvágás megtekintésére,

3.      népi parasztos ételek elkészítésére, kenyérsütésre kemencében,

  1. az országos hírű csökölyi népviseleti ruhák - menyecske öltözet, fehérgyász - megtekintésére,

1.      póni lovagolhatnak,

2.      kirándulhatnak a természetben,

3.      megismerkedhetnek hazánk jellegzetes vadjaival egy vadles alkalmával, és megismerkedhetnek e tájegység védett növényeivel, mint például az Erdei csodabogyó,

  1. kirándulás tehető a Kisbajom közelében található petesmalmi Vidraparkba, és a kutasi sporthorgász tóhoz, ahol napi jeggyel lehet horgászni is,
  2. a lovas kocsizással a környék jellegzetes tájegységei tekinthetőek meg
  1. napközben a szabadidő hasznos eltöltésére sportolási lehetőségek: foci, röplabda, asztalitenisz, csocsó, lábtenisz, tollaslabda és kosárlabda szolgálnak,
  1. esténként szalonnasütés, és tábortűz várja a gyerekeket.

Népi Hagyományőrző és Erdei Iskolánkba mindazon az óvodás- és iskoláskorú gyermekeket és kísérőiket várjuk, akik igazi kikapcsolódást szeretnének hangulatos falusi környezetben.

Áraink:

Szállásdíj: 1.800 Ft/nap

Konyha használat: 3000 Ft/nap

Camping: 900 Ft/nap

Reggeli: 450 Ft

Ebéd: 650 Ft

Vacsora: 650 Ft

Program: 400 Ft/ fő/ program

 

Nyitvatartás: egész évben

Táborok ideje: 3 napos, 5 napos

Kapcsolattartó neve: Bognár Mária

Tel: 06-30-957-6795, 06-82-701-090

Fax: 06-82-385-473

E-mail: kisbajom@somogy.hu