Kisbajom Község elhelyezkedése, megközelíthetősége,

természeti adottságai.

 

 

A település a Dunántúli Dombság nagytájon belül a Belső-Somogyi Dombság északi térségében fekszik, sík, enyhén hullámos területen. Közlekedési kapcsolatok szempontjából a zsáktelepülés látszólagos bezártsága ellenére számos nagyobb település elérhető távolságban fekszik. Nagyatád 23, Nagybajom 18, Kaposvár pedig mindössze 44 km-es távolságra fekszik a községtől.

Kisbajomba autóbusszal Nagyatádról juthatunk. Mivel vasútállomás nincs a községben, így ha vonattal szeretnénk a faluba jutni, a Gyékényes-Dombóvár útvonalat kell választanunk. A szomszédos községben, Kutason kell leszálni a vonatról, ahol minden járatra van autóbusz csatlakozás. Mindössze 5 kilómétert kell buszozni, és az első megállón leszálva megérkezünk Kisbajomba.A község külterületén sok kirándulást lehet tenni a természetben, mert a községet átszelő, és több ágra bomló Rinya-patak vízgyűjtő területe természetvédelmi terület, ahol égeresek, őtölgyesek váltogatják egymást.

A lápokban a mocsári teknősök és a hazai madárvilág jellegzetes képviselői nagy számban fellelhetők. Tavasztól őszig található az erdőkben ehető gomba, a réteket vadvirágok sokasága díszíti: Hóvirág, Tőzike, Erdei csodabogyó.

A község területén több műemlék védett lakóház és épület, valamint védett terület található.

Zsáktelepülés jellegéből adódóan nyugodt, csendes környék. A falu utcáit többezer rózsabokor díszíti, az utcák kereszteződéseiben virágágyások, szoboralkotások és szökőkutak ékesednek.