Zsuppos ház készítésének folyamata

a Népi Hagyományőrző és Erdei Iskola skanzenjében

A skanzen kialakításán a helyi önkormányzat közmunkásai dolgoznak. A képeken is látszik, hogy a rozs aratásától a falak mezseléséig minden munkát ők végeznek, természetesen egy hozzáértő irányító, Kovács László alpolgármester vezetésével.

A ház falaihoz szükség van néhány tölgyfavesszőre, ezeket sűrűre össze kell fonni, hogy jól megtartsa a sározást.

A zsuppos ház falaihoz az agyagot szalmával kell összedolgozni, és jól kenhetővé kell alakítani.Ehhez szükség van néhány kanna vízre, és egy gereblére.

Ha a sár már kenhető formában van, kezdődhet a tapasztás, persze hagyományosan, puszta kézzel.

Ez a fal már majdnem kész, a simítás még hátra van.

A zsupptetőhöz rozst kell aratni...

... össze kell szedni...

... kévékbe kell kötözni, ....

 

.. majd kerezstekbe kell rakni,hogy a napon jól kiszáradjon.

Miután a rozs kiszáradt, és a szem is ki van csépelve belőle, kezdődhet a zsupkészítés

Ez a zsuptető már elkészült.

Ha a tető már készen van, a falakat kell simítani.

A végére már csak a meszelés és a festés maradt.

A zsuppos ház elékészült, jöhetnek a látogatók,...

... a munkásoknak pedig jár a már jól megérdemelt pihenés.

Nagyvonalakban így készült a zsuppos ház Kisbajomban, a Nép Hagyományőrző és Erdei Iskola skanzenjében.